Εκκλησιες - Εξωκκλησια

Το χωριό μας περιστοιχίζεται από όμορφα γραφικά ξωκλήσια που βρίσκονται διάσπαρτα περιμετρικά του χωριού.


Οι Αλευρίτες αλλά και κόσμος από τα γύρω χωριά τιμούν αυτά τα ξωκλήσια στην μνήμη τους με την δέουσα πίστη και ευλάβεια.




1. ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ


ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ



Η κεντρική εκκλησία του χωριού. Εορτάζει στις 23 Απριλίου όταν το Πάσχα είναι πριν την ημερομηνία αυτή. Εάν το Πάσχα είναι μετά τις 23 Απριλίου η εορτή του Αγίου Γεωργίου εορτάζεται την Δευτέρα του Πάσχα.



Αυτό συμβαίνει για να μην εορτάζεται ο Άγιος Γεώργιος κατά την περίοδο της νηστείας του Πάσχα. 




2. ΕΞΩΚΚΛΗΣΙΑ


Η ΠΑΝΑΓΙΤΣΑ



Ένα μικρό όμορφο εκκλησάκι που βρίσκεται στην μέση του χωριού. Είναι αφιερωμένη στη Γέννηση της Θεοτόκου και εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου. 





Ο ΣΤΑΥΡΟΥΛΗΣ "ΥΨΩΣΗ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ"





Βρίσκεται στη θέση Λαγκαδίτσα. Την συναντάει κανείς ανεβαίνοντας από Σπάρτη προς Αλευρού λίγο μετά τα Περιβόλια. Εορτάζει στις 14 Σεπτεμβρίου. 




ΑΓΙΟΙ ΤΑΞΙΑΡΧΕΣ





Eίναι το κοιμητήριο του χωριού και βρίσκεται στη θέση ’’Αλώνια’’ στο ανατολικό άκρο του χωριού. Εορτάζει στις 8 Νοεμβρίου. 




ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ





Προχωρώντας μετά τους Αγίους Ταξιάρχες στον ίδιο δρόμο προς τον κάμπο και μετά από 500 περίπου μέτρα συναντάμε αριστερά μας τον Άγιο Αθανάσιο. Ένα μικρό λιτό εκκλησάκι που εορτάζει στις 2 Μαΐου. 




ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ





Και αμέσως μετά στα 100 μέτρα το γραφικό όμορφο εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας, κάνει την εμφάνισή του με το γάργαρο νερό να περνά μέσα από τον ναό, κάτω από την Αγία Τράπεζα, και να βγαίνει δροσερό και πεντακάθαρο έξω στη βάση του ιερού. H Εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας εορτάζει στις 4 Δεκεμβρίου. 




ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ ''ΚΟΙΜΗΣΙΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ''





Βρίσκεται στην θέση ‘’Παλιοχώρι’’ περίπου 2,5 χιλιόμετρα Βορειοανατολικά του χωριού καί εορτάζει στις 25 Ιουλίου. 




ΑΓΙΟΣ ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ - ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ






Και φυσικά δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στο μικρό αλλά πανέμορφο ιδιωτικό εκκλησάκι Άγιος Φανούριος - Άγιος Δημήτριος, που βρίσκεται ακριβώς στην είσοδο του χωριού. Μέσα σε έναν καταπληκτικό καταπράσινο ιδιόκτητο χώρο, ομορφαίνει την είσοδο του χωριού. Η κύρια εορτή του είναι του Αγίου Φανουρίου στις 27 Αυγούστου αλλά εορτάζει και του Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου.

Σχόλια