Τεχνη - Πολιτισμος

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΠΑΣΤΑΦΙΔA


Ο αξιόλογος τεχνίτης ξύλου κ. Ιωάννης Παπασταφίδας μας παρουσιάζει τα έργα του στο video του τοπικού τηλεοπτικού σταθμού Ελλάδα tv.


Εξαιρετικά έργα τέχνης, σκαλισμένα αποκλειστικά με το χέρι πάνω στο ξύλο. Με όρεξη και μεράκι, μέσα στο εργαστήριό του - καφενείο του χωριού - περνά ώρες ατελείωτες δίνοντας μορφή στο ξύλο και δημιουργώντας γλυπτά. Γλυπτά που απεικονίζουν μορφές πότε φανταστικές και πότε πραγματικές. Γλυπτά που απεικονίζουν τοπία, ζώα, χρηστικά εργαλεία του παρελθόντος.


Μοναδικό του εργαλείο για τις δημιουργίες του, όπως μας αναφέρει ο ίδιος, το μικρό του σουγιαδάκι, και η αγάπη του γι’ αυτό που κάνει.


Και με τα έργα του αυτά έχει μετατρέψει το μικρό του καφενείο σε ένα αξιόλογο μουσείο λαϊκής τέχνης. Και όλα αυτά όχι για κάποιο οικονομικό όφελος αλλά μόνο και μόνο για το μεράκι του και την αγάπη του για την ξυλογλυπτική.

Να είναι πάντα καλά και να συνεχίσει να μας εντυπωσιάζει με τα έργα του.



Ένας Χώρος Σύγχρονης Τέχνης στην Αλευρού

Varnavelias Art & Garden Gallery

"Πριν από λίγους μήνες άνοιξε τις πύλες του στην Αλευρού Λακωνίας, ένας χώρος σύγχρονης τέχνης με την επωνυμία "Varnavelias Art & Garden Gallery".
Πρόκειται για έναν ιδιωτικό χώρο, ο οποίος στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό κτίριο του 19ου αιώνα και φιλοδοξεί να βάλει την δική του σφραγίδα στα εικαστικά δρώμενα των βορείων δήμων της Λακωνίας.
Ιδρυτής, εμπνευστής και ψυχή του χώρου είναι ο καλλιτέχνης κος Παναγιώτης Βαρναβέλιας... [Διαβάστε περισσότερα]"



ΚΑΛΑΘΟΠΟΙΕΙΟΝ 
ΤΕΧΝΗ – ΣΤΕΡΕΩΤΗΣ

Τα καλάθια – κοφίνια – όπως τα έλεγαν παλιά ήταν απαραίτητα και χρηστικά εργαλεία για το κάθε νοικοκυριό.

Καλάθια διαφόρων μεγεθών και σχημάτων, τα οποία χρησιμοποιούνταν σε πάρα πολλές δουλειές του χωριού: το μάζεμα της ελιάς, τον τρύγο, την μεταφορά καρπών και φρούτων.


Ακόμα και στο Δευτεριάτικο παζάρι της Καστανιάς ήταν απαραίτητα για να μεταφέρουν τα ψώνια. Ήταν φτιαγμένα από καλάμια, πλεγμένα με ιδιαίτερη τέχνη από έμπειρους τεχνίτες καλαθοποιούς.


Ένας τέτοιος τεχνίτης καλαθοποιός ήταν και ο Θόδωρος ο Αδαμάκης από την Αλευρού. Ο μαστροθόδωρος όπως τον έλεγαν οι Αλευρίτες. 

Φωτογραφία: alevrou.com


Μετέφερε τα καλάμια με το άλογο του από τον Ευρώτα η και από άλλες τοποθεσίες της περιοχής, στο εργαστήριό του, που ήταν το υπόγειο του σπιτιού του. Εκεί με διάφορες τεχνικές τα έσκιζε σε λεπτές λωρίδες και ξεκινούσε η διαδικασία κατασκευής των καλαθιών.


Η πώληση των καλαθιών αυτών γινόταν, ή απευθείας από το εργαστήριό του, ή κουβαλώντας τα στην πλάτη ή με το άλογό του στο παζάρι της Καστανιάς (Καστορείου) κάθε Δευτέρα και εκεί τα πουλούσε. 

Πολλά κοφίνια του Μαστροθόδωρου εξακολουθούν να υπάρχουν και να χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα στο χωριό.

Όμορφα, πρακτικά και ανθεκτικά επιμένουν να αντέχουν στο χρόνο και να θυμίζουν παλιές εποχές.



Η τέχνη του καλαθοποιού σήμερα έχει εκλείψει και φυσικά τα όμορφα καλαμένια, χειροποίητα καλάθια έχουν αντικατασταθεί από σύγχρονα βιομηχανικά. 

Η επιγραφή όμως εξακολουθεί να είναι εκεί για να μας θυμίζει μια παλιά τέχνη και τον καλαθοποιό – πάντα γελαστό και με ανεπανάληπτο χιούμορ – Μαστροθόδωρο.



ΑΛΕΥΡΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Η Αλευρού ήταν ανέκαθεν γνωστή ως το χωριό των καλλιτεχνών και των γλεντζέδων. Οι οργανοπαίχτες της ήταν και πολλοί και ακουστοί και ανανεώνονταν από γενιά σε γενιά (κορυφαίοι της εποχής του ο Κέκκος με το κλαρίνο του). 


Οι τραγουδιστές, άνδρες και γυναίκες, επίσης. Στους τακτικούς μεγάλους ετήσιους χορούς αλλά και στους συχνά πυκνά έκτακτους μετείχαν συφάμελοι οι Αλευρίτες και προσέρχονταν πάντα οι κοντογείτονες. 



Τραγούδια που συνέθεταν οι Αλευρίτες (κάθε οικογένεια χόρευε με το δικό της) γίνανε και τραγούδια του τόπου. 


Και σήμερα, η παράδοση αναπαραγωγής των οργανοπαιχτών παρατηρείται στον ανάλογο βαθμό. 


Ευχαριστούμε τον φίλο Hristos Zavras για την προσφορά της φωτογραφίας 

Στο διάστημα πάντως του μεσοπολέμου σε κάθε σπίτι θα έπαιζε και κάποιος ή κλαρίνο, ή λάουτο ή βιολί ή μαντολίνο ή φλογέρα. 



Παραθέτουμε ηχητικά αποσπάσματα από γλέντια της εποχής εκείνης: Ακούγονται στο κλαρίνο ο Γεώργιος Ζήτης (Κέκκος), Ηλίας Ζάβρας κιθάρα, Παναγιώτης Βούλγαρης βιολί, Γιώργος Βύνιος από Γεωργίτσι βιολί, και δεν γνωρίζουμε ποιοί άλλοι. Να αναφέρουμε ότι οργανοπαίχτες απο την Αλευρού ήταν και ο Αθανάσιος Κουτσογεώργης που έπαιζε κιθάρα, και ο Νίκος Πραβασίλης που έπαιζε κλαρίνο.

Σημ.: Για την παρακολούθηση των βίντεο απαιτείται το Adobe Flash Player. Κατεβάστε το εδώ