Εισαγωγη

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

Η σελίδα Αλευρού Λακωνίας δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2015 με σκοπό να αναδείξει τις ομορφιές του χωριού, τις υποδομές του, την ιστορία του, την παράδοσή του, τα ήθη και έθιμα και γενικά οτιδήποτε σχετίζεται με αυτό.


Οι αναρτήσεις μας αναφέρονται πιο πολύ στην Αλευρού του σήμερα, αλλά περιέχουν και στοιχεία για την ιστορία του χωριού.


Να αναφέρουμε ότι στο διαδίκτυο ξεχωρίζουμε και τη σελίδα alevrou.com η οποία είναι ιστορικά πιο ενημερωμένη και με αξιόλογες αναρτήσεις, που αξίζει να επισκεφθείτε.


Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη στη σελίδα του χωριού μας, την οποία θα προσπαθούμε να ενημερώνουμε διαρκώς με νέες αναρτήσεις ώστε να είναι παντα ενδιαφέρουσα!!!


Στο E-Mail μας alevroulakonias@gmail.com καθώς και στη Φόρμα επικοινωνίας περιμένουμε τις προτάσεις και παρατηρήσεις σας.Πανοραμική άποψη του χωριού απο τον Ταΰγετο. Η ΑΛΕΥΡΟΥ


ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ Ορεινό χωριό του νομού Λακωνίας. Βρίσκεται 23 χλμ. βόρεια της Σπάρτης (23ο χλμ. επαρχιακής οδού Σπάρτης - Μεγαλόπολης), στη βορειοανατολική πλευρά του Ταϋγέτου. Εκτείνεται σε έκταση περίπου 171.000 τμ ή 171 στρ.  σε υψόμετρο 602 μ. μέσα σε ένα καταπράσινo ορεινό τοπίo.ΔΟΙΗΚΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑΗ Αλευρού (Τοπική Κοινότητα Αλευρούς - Δημοτική Ενότητα ΠΕΛΛΑΝΑΣ), ανήκει στον δήμο ΣΠΑΡΤΗΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΛΑΚΩΝΙΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.Η επίσημη ονομασία είναι “η Αλευρού”. Έδρα του δήμου είναι η Σπάρτη και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Πελοποννήσου.Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, η Αλευρού ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Αλευρούς, του πρώην Δήμου ΠΕΛΛΑΝΑΣ του Νομού ΛΑΚΩΝΙΑΣ.Μόνιμοι κάτοικοι 70 άτομα που ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία. Κύριο προϊόν παραγωγής το εξαιρετικό ελαιόλαδo.


Το Σχολείο του χωριού. Κάποτε ήταν γεμάτο παιδιά!!! Τώρα χρησιμοποιείτε σαν αίθουσα εκδηλώσεων.
Η φωτογραφία του εμβλήματος του Δημοτικού Σχολείου Αλευρούς είναι προσφορά του Hristos Zavras


ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Στο χωριό λειτουργούν δύο οινοπαντοπωλεία, και ένα εργοστάσιο παραγωγής ελαιολάδου.

Το εργοστάσιο παραγωγής ελαιολάδου Αλευρούς των Αφών Κολλινιάτη.
ΤΟΠΟΛΟΓΙΑ

Τον επισκέπτη εντυπωσιάζει η φύση του χωριού, η μορφολογία του εδάφους του, οι ρεματιές και οι πτυχές τους, τα νερά, το πράσινο, ο ναός του πολιούχου Αγίου Γεωργίου που πρόσφατα, με μόνη τη συνδρομή των εντός και εκτός Αλευρούς Αλευριτών, ανακαινίστηκε με επιτυχία εσωτερικά και, κυρίως, εξωτερικά, πλακοστρώθηκε η μεγάλη της πλατεία κι αποτελεί κόσμημα πραγματικό.

O "Αη Γιώργης" όπως τον έλεγαν οι παλιοί.
Ο προστάτης και πολιούχος του χωριού.

Τη γραφικότητα του χωριού, τέλος, συμπληρώνουν τα όμορφα και περιποιημένα εξωκλήσια του: η Αγία Άννα, ο Άη Θανάσης, η Αγία Βαρβάρα, οι Ταξιάρχες, η Παναΐτσα και ο Σταυρούλης.

Μέρος της πλατείας του χωριού που έχει ανακαινιστεί πρόσφατα, και κάθε καλοκαίρι γεμίζει από παιδιά απόδημων Αλευριτών, που επισκέπτονται το χωριό για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. 

Το χωριό μας λόγω της θέσης του προσφέρεται για ήρεμες διακοπές στη φύση. Αυτός είναι και ο λόγος που τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση των κατοίκων το καλοκαίρι. Αρκετά από τα εγκαταλελειμμένα σπίτια, επισκευάζονται από απόδημους Αλευρίτες και χρησιμοποιούνται ως εξοχικά. Η Αλευρού είναι ένα παραδοσιακό χωριό που αξίζει να το επισκεφθεί κανείς για να θαυμάσει τις ομορφιές του.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ
Μεγάλη γεωγραφική ενότητα: Κεντρική Ελλάδα
Αποκεντρωμένη Διοίκηση: Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου
Περιφέρεια: Πελοποννήσου
Περιφερειακή Ενότητα: Λακωνίας
Δήμος: Σπάρτης
Δημοτική Ενότητα: Πελλάνας
Τοπική ή Δημοτική Κοινότητα: Τοπική Κοινότητα Αλευρούς
Έδρα Δήμου: Σπάρτη
Κωδικός Οικισμού: 4301060401
Τ.Κ. 23059
Καποδιστριακός Δήμος
Πρώην δήμος ή κοινότητα: Πελλάνας
Παλαιό όνομα τοπικού διαμερίσματος: Αλευρού

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Επίσημη Ονομασία: (η) Αλευρού
Υψόμετρο: 602 μέτρα
Γεωγραφικό Διαμέρισμα: Πελοπόννησος
Νομός: Λακωνίας

Στοιχεία από: Geonames.org

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ

Γεωγραφικό Μήκος: 22.290937
Γεωγραφικό Πλάτος: 37.183476

ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΛΕΥΡΟΥΣ 1940 - 2001

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΕΛΣΤΑΤ ΕΤΟΣ 2011
ΑΑ 14404 - ΚΩΔΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ 4301060401
Μόνιμος πληθυσμός  87 Κάτοικοι.
Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ

Εξωτερικοί σύνδεσμοι για "Αλευρού":

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ 

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, η αντιγραφή, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος ιστολογίου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς την παραπομπή στην πηγή με σχετικό ενεργό link (σύνδεσμο).

* Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.