Περιηγηση

Η ΒΟΡΕΙΑ ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ ΠΡΟΣ ΣΠΑΡΤΗ"ΠΡΙΝ ΑΠΟ 145 ΧΡΟΝΙΑ Η ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ!!!

Η επέκταση και πυκνότερη οικοδόμηση της Αλευρούς άρχισε μετά το 1870. Οι περισσότερες οικοδομές έγιναν στη 15ετία 1885 - 1900 με την αρχιτεκτονική της τότε εποχής. Μήκος κατοικίας 10,40μ. πλάτος 6,20μ. πλάτος τοίχου 0,70μ. με δύο ορόφους, με καμάρια τα περισσότερα και ακριβότερα, με αγκωνάρια ή μάρμαρα στις γωνίες και μάρμαρο στα τοξωτά υπέρθυρα και παράθυρα.


Ο πρώτος όροφος (ισόγειο) ενιαίος και ο δεύτερος με μικρό χώλ, χειμωνιάτικο (όπου ήταν το τζάκι), κρεββατοκάμαρα μικρή και το σαλόνι. Στη δεκαετία του 1888 - 1897 οικοδομήθηκε, στο χώρο του παλιού μικρού ναού, και ο ναός του πολιούχου του χωριού Αγίου Γεωργίου, με εξαιρετική τεχνική, σε απλό Βυζαντινό ρυθμό. Τα μάρμαρα τα φέρανε "ζαλιά" γυναίκες και άνδρες του χωριού από τον Κάρδαρη και τις χαράδρες του, περνώντας από τα μονοπάτια που έχουν χαράξει με τα πατηματά τους και περάσματα τους τα αγριόγιδα του βουνού."


ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ

Το παλαιό υδραγωγείο του χωριού!!! Η γνωστη στο χωριό ως "Βρύση" λίγο μετά την πλατεία στο δρόμο προς Τσιρούνια. Χτισμένο το 1856 εξακολουθεί μέχρι σήμερα να προσφέρει στους κατοίκους όλο το χρόνο, καθαρό κρυστάλλινο νερό!!!


Από εκεί τα παλιά χρόνια έπαιρναν νερό με τις στάμνες για τις ανάγκες του κάθε νοικοκυριού. Εκεί έπλεναν τα ρούχα τους οι νοικοκυρές και ταυτόχρονα σχολίαζαν και τα τεκτενόμενα στο χωριό. Το γνωστό κουτσομπολιό.
Το παλαιό αυτό υδραγωγείο σήμερα έχει ανακαινιστεί και έχει γίνει ένας όμορφος χώρος ο οποίος αποτελεί ιστορικό μνημείο για το χωριό.


Και το νερό εξακολουθεί να ρέει ασταμάτητα χειμώνα-καλοκαίρι.
Το χωριό σήμερα υδρεύεται από νέα δεξαμενή που βρίσκεται δυτικά του και τροφοδοτείται από νερό που πηγάζει από τις κορυφές του Ταϋγέτου. Καθαρό και κρυστάλλινο νερό που μόνο ο Ταΰγετος μπορεί να προσφέρει. 


ΤΟ "ΟΔΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ" ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

Στενά σοκάκια στο κέντρο του χωριού, που μας μεταφέρουν νοητά σε άλλες παλιές εποχές. Σε ιστορίες πού έχουμε ακούσει και γεγονότα που μας έχουν διηγηθεί oι παλιότεροι.


Η ΑΛΕΥΡΟΥ ΣΤΗΝ ΝΕΤ

Το 2010 η NET επισκέφθηκε το χωριό μας στο πλαίσιο της εκπομπής "ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ" και μίλησε με κατοίκους, για τη ζωή στο χωριό και την ιστορία του.Δείτε φωτογραφίες από το χωριό μας σε δύο μουσικά Video Clip

Video Αλευρού Λακωνίας
ΜΑΓΕΥΤΙΚΟ ΞΗΜΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΛΕΥΡΟΥ

Η ανατολή του ήλιου απο τον Πάρνωνα μέσα απο εντυπωσιακά χρώματα!!!
Βίντεο που αλιεύσαμε απο το YouTube και μας εντυπωσίασε!!!
ΑΛΕΥΡΟΥ – ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 23/4/2014

Στιγμιότυπα από την εορτή του πολιούχου Αλευρούς Αγ. Γεωργίου στις 23 Απριλίου 2014. Χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ανδρούσης κ. Θεόκτιστος (βοηθός Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου). Επίσης έλαβαν μέρος ο πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Τσαγκαρούλης και ο Εφημέριος της Ενορίας Αλευρούς π. Γεώργιος Κολλινιάτης.Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΗΡΩΩΝ

Ένας χώρος αφιερωμένος στους Αλευρίτες εκείνους που έπεσαν στους αγώνες του Έθνους.Ο ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΑΛΕΥΡΙΤΩΝ

"Οι λίγοι Αλευρίτες που παραμένουν στο χωριό και οι περισσότεροι που λείπουνε στην άλλη Ελλάδα και στα ξένα, αγαπάνε ιδιαίτερα την Αλευρού, τη σέβονται, τη στηρίζουν έμπρακτα, την επισκέπτονται και την τιμούν.

Οι εδώ, μόνιμα παραμένοντες, έχουν οργανώσει τη ζωή τους κατά τρόπο αξιοπρεπή και δημιουργικό. Έχουν αναβαθμίσει τις κατοικίες και το περιβάλλον του χωριού έτσι που εντυπωσιάζει τους επισκέπτες και ελκύει τους ξένους.

Οι του Εξωτερικού Αλευρίτες έχουν ενσωματωθεί με επιτυχία στις χώρες που διαμένουν, διαπρέπουν στις εργασίες και επιχειρήσεις, πολλών δε τα παιδιά κατέχουν δημόσιες θέσεις ή είναι επιστήμονες,

Οι του Εσωτερικού τέλος, κι εκτός Αλευρούς διαμένοντες Αλευρίτες στη μεγάλη τους πλειονότητα είναι καταξιωμενοι κοινωνικά, επαγγελματικά και οικονομικά.Οι γιατροί, οι δικηγόροι, οι δικαστικοί, οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, οι ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι, οι αξιωματικοί του Στρατού και οι Ανώτατοι Αξιωματικοί της Αστυνομίας Αλευρίτες, συνθέτουν και συμπληρώνουν την Εικόνα του δυναμικού μικρού και όμορφου χωριού, της Αλευρούς."Το επιβλητικό καμπαναριό του Άη Γιώργη!!!Σχόλια