Υποδομες

Τα τελευταία χρόνια το χωριό μας έχει αναβαθμιστεί σε θέματα υποδομών, με σημαντικά έργα που έχουν βελτιώσει την εικόνα του και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. 

Tο 90% των δρόμων του έχουν ασφαλτοστρωθεί ή έχουν τσιμεντοστρωθεί, και έχουν τοποθετηθεί προστατευτικά κάγκελα στα επικίνδυνα σημεία.Η πλατεία του χωριού έχει ανακαινιστεί με όμορφες πλάκες στο δάπεδο, κάγκελα περιμετρικά, φωτισμό, αρκετό πράσινο και έναν όμορφο πλάτανο στο πίσω μέρος.


Δημιουργήθηκε χώρος στάθμευσης (πάρκινγκ) δίπλα στην πλατεία του χωριού, ώστε ο χώρος της πλατείας να είναι ελεύθερος από οχήματα.


Το κτίριο του Σχολείου του χωριού αναμορφώθηκε εσωτερικά κι εξωτερικά. Η αίθουσα εξοπλίστηκε με οπτικοακουστικά συστήματα για προβολή ταινιών και μουσικές εκδηλώσεις. Στο προαύλιο κατασκευάστηκε γήπεδο μπάσκετ και παιδική χαρά. Για το λόγο αυτό, το καλοκαίρι γεμίζει με παιδιά.Επίσης τοποθετήθηκε κεραία WiFi, ώστε όλο το χωριό να έχει δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο.


Όλοι οι δρόμοι του χωριού είναι φωτισμένοι και επιπλέον πρόσφατα ηλεκτροφωτίστηκε και ο δρόμος προς το κοιμητήριο του χωριού.

Ο χώρος του παλαιού υδραγωγείου του χωριού (η παλιά βρύση προς τσιρούνια) πλακοστρώθηκε, τοποθετήθηκαν παγκάκια και έγινε πολύ όμορφος.


Το δίκτυο άρδευσης του χωριού πλέον λειτουργεί με υδροσωλήνες αντικαθιστώντας τα παλαιά αυλάκια με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση νερού και την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων στο πότισμα των κήπων. Το νερό φτάνει πλέον με σωλήνα μέχρι τον κήπο του κάθε νυκοκυριού.


Κατεδαφίζονται τα παλιά, εγκαταλειμμένα σπίτια,και καθαρίζετε ο χώρος ( με συνεργασία του Δήμου Σπάρτης και πολεοδομίας), τα οποία είναι επικίνδυνα για τους περαστικούς και εστίες μολύνσεως και συγκέντρωσης επιβλαβών ζώων. Αυτό γίνεται κατόπιν σχετικής ειδοποίησης των τυχών κληρονόμων.


Η Εκκλησία το Αγίου Γεωργίου με τη συνδρομή των ντόπιων, αλλά και των αποδήμων Αλευριτών έχει ανακαινιστεί εξωτερικά και εσωτερικά κι επιπλέον αγιογραφήθηκε σχεδόν ολόκληρο το εσωτερικό του Ναού.


Τα Εξωκκλήσια του χωριού έχουν και αυτά πλήρως ανακαινιστεί μέσα κι έξω και είναι πραγματικά στολίδια του χωριού.Πρωταγωνιστές όλων αυτών, οι διετελέσαντες πρόεδροι του χωριού των τελευταίων ετών, ο επί πολλά χρόνια ιερέας του χωριού που ενδιαφέρθηκε για τα των Εκκλησιών και έχει επιτελέσει σημαντικό έργο, και πολλοί κάτοικοι που με την συμβολή τους και την αγάπη τους για το χωριό βοήθησαν να πραγματοποιηθούν αυτά τα έργα. 
Να σημειώσουμε ότι πολλά απο τα έργα αυτά έγιναν με την οικονομική βοήθεια ντόπιων αλλά και απόδημων Αλευριτών, αλλά και με πρωσωπική εργασία των κατοίκων. Για παράδειγμα η πλατεία της Παναγίτσας που φτιάχτηκε με εθελοντική εργασία όλων των κατοίκων του χωριού.
Η αγιογράφηση του Αγ. Γεωργίου έγινε με χρήματα που διέθεσαν κάτοικοι και Αλευρίτες του εξωτερικού. Επίσης πολλοί ιδιώτες με δωρεές τους έχουν βοηθήσει στην ανακαίνηση των εξωκλλησίων του χωριού.
Πολλά έχουν γίνει αλλά και πολλά χρειάζονται να γίνουν ακόμα. Ας ελπίσουμε ότι τα έργα θα συνεχιστούν για να γίνει ακόμα πιο όμορφο το χωριό μας. 


ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΚΟΙΝΑ ΕΡΓΑ

Η συμμετοχή των Αλευριτών σε έργα που αφορούν τον χώρο τους και όχι μόνο, αποτελεί γνώρισμα που τους διακρίνει από την γύρω περιοχή. Οι ανεγέρσεις των εκκλησιών τους, οι πλακοστρώσεις και τσιμεντοστρώσεις των δαπέδων και προαυλίων τους, οι συντηρήσεις και ανακαινίσεις των ναών αυτών, γίνονταν και γίνονται με προσφορές χρημάτων των εντός και εκτός Αλευρούς Αλευριτών και ολοπρόθυμη προσωπική εργασία των ολίγων μόνιμων κατοίκων. Αλλά και το εξαίρετο κτίριο του Σχολείου του χωριού και το νερό της άρδευσης και οι περισσότεροι δρόμοι και τα καλντερίμια του χωριού μ’ αυτό τον τρόπο έγιναν. Αξίζει να σημειωθεί ότι στους δωρητές για το Αρσάκειο Αθηνών, στα 1836, μεταξύ των πρώτων καταγράφεται και ο Μπαλιώτης Γεώργιος του Νικολάου, κτηματίας από Αλευρού Λακεδαίμονος με ποσό 4000 δραχμών. Πρόκειται για τον καπετάνιο του ’21, για τον οποίο οι Αλευρίτες έλεγαν «Θεός, Βασιλιάς και Μπαλιώτης».

Σχόλια