Δημοσιεύσεις για ''Αλευρού"


Στη σελίδα αυτή μπορείτε να δείτε δημοσιεύσεις με θέμα την Αλευρού, που έχουν γίνει σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.


Απόσπασμα απο το αφιέρωμα στην Αλευρού, του Περιοδικού "ΠΟΛΥΔΕΥΚΗΣ"


ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΣΤΟΡΕΙΟΥ "Ο ΠΟΛΥΔΕΥΚΗΣ"


"Αλευρού: Πάντα όμορφη



Κυριακή 7 του Μάρτη, η Άνοιξη έχει καταθέσει το στίγμα της, τα χωράφια είναι στρωμένα με λευκές μαργαρίτες και ανεμώνες και ο Χειμώνας σε μια τελευταία απεγνωσμένη προσπάθεια μας αποχαιρετά με κρύο και βροχή.Καθώς περνούμε το Σταυρούλη, προς την Αλευρού, σκεφτόμαστε ότι η Αλευρού ήταν δημοφιλής για δυο πράγματα. Τα ρατσιγκιά – τσίπουρα (ίσως να υπήρχαν και τέσσερα αποστακτήρια) και τους οργανοπαίχτες. Ο Ζήτης Γεώργιος - Κέκος, οι πατέρας και υιός (ο γνωστός μας Νιόνιος) Πραβάσιλα (όλοι τους κλαρίνο), Κουτσογιώργης Θανάσης (κιθάρα), Ζιάβρας Ηλίας(κιθάρα), Βούλγαρης Βασίλης (μπουζούκι- έκανε ευρεσιτεχνία μπουζούκι με αρμόνιο). Νεώτεροι ο Ζιάβρας Χρήστος (κιθάρα) και ο Νίκος Βαρναβέλιας (συνθεσάιζερ-τραγούδι). Χωριό μικρό νοικοκυρεμένο, με γελαστούς κατοίκους και φιλόξενους. Στο χωριό όλα είναι καθαρά και περιποιημένα. Δείγμα της νοικοκυροσύνης αποτελεί και το εκκλησάκι του Σταυρούλη. Επισκεπτόμαστε τα δύο καφενεία του χωριού. Στο καφενείο του κ. Ιωάννη Παπασταφίδα, μας περιμένει μια έκπληξη με τα εξαιρετικά χειροποίητα ξυλόγλυπτα που κατασκευάζει ο κ. Γιάννης. Επίσης, μας δανείζει κειμήλια που διατηρεί για την ιστορία της Αλευρούς και των οπλαρχηγών της. Στη συνέχεια στο καφενείο του κ. Γιάννη Βαρναβέλια μας περιμένει ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ Διονύσης Αθανασόπουλος, παρέα με τους κ. Μανώλη Κατερινιό, κ. Γεώργιο Γρηγορόπουλο, κ. Δήμο Βλαχάκη και την κ. Βούλα Βαρναβέλια σύζυγο του Γιάννη. Μας δίνει πληροφορίες για το χωριό, 90-100 μόνιμοι κάτοικοι, κύριες ασχολίες οι αγροτικές, καθώς και μια μάντρα υλικών οικοδομών, λιπασμάτων κ.λ της Ειρήνης Κουτσογιώργη.Το χωριό διαθέτει και κλασσικό ελαιοτριβείο των αδελφών Κολλινιάτη. Στο χωριό ξαναδραστηριοποιείται ο Πολιτιστικός Σύλλογος που είχε έδρα στην Αθήνα και κάνει προσπάθεια για καινούργιες δράσεις στο χωριό. Κεντρική εκδήλωση θα είναι η αναβίωση της άλογο-καβαλαρίας στη γιορτή του Αι-Γιώργη, πολιούχου του χωριού στις 23 Απρίλη, φέτος ξανά. Συζητάμε για το κτήριο του Δημοτικού Σχολείο που πια δεν λειτουργεί. Η μια αίθουσα χρησιμοποιείται για εκδηλώσεις και η άλλη, αφού επισκευασθεί, θα προσφερθεί ως κατάλυμα για τους ορειβάτες.Ζητούν να υλοποιηθεί η γεώτρηση για πότισμα, που ακόμη είναι στα στάδιο της μελέτης. Χαιρετιόμαστε με την υπόσχεση ότι θα σμίξουμε τον Ιούνιο για να καθαρίσουμε όλοι μαζί το μονοπάτι για εκκλησάκι της Παναγίας (Λουκάς) στον Πισαγιάννη και να επισκευάσουμε τη σκεπή του – και μετά θα ακολουθήσει και το σχετικό τσιμπούσι."



Ε. Βλαχογιάννη, Ε. Λαμπή



Πηγή: Περιοδικό "ΠΟΛΥΔΕΥΚΗΣ" Τευχος 8, Απρίλιος – Ιούνιος 2010.




Αναφορά στην Αλευρού, της ιστοσελίδας:



ΑΛΕΥΡΟΥ (Χωριό) ΠΕΛΛΑΝΑ
Δημοτικό Διαμέρισμα Αλευρούς 
Τηλέφωνο: +30 27310 57388 



"Αφήνοντας πίσω τα Περιβόλια και ανηφορίζοντας για το Γεωργίτσι, συναντάς την Αλευρού, το μικρό και όμορφο χωριό, στο γεωγραφικό περίπου κέντρο των πρώην Βορείων Δήμων. Το χωριό παλιότερα ονομαζόταν Παλαιοχώρα και βρισκόταν τέσσερα περίπου χιλιόμετρα βορειοανατολικά του σημερινού χωριού. Η ίδρυση της Παλαιοχώρας χάνεται στο βάθος του χρόνου. Με την κατάκτηση της περιοχής από τους Τούρκους, 1463, οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους και αναζήτησαν ασφαλέστερο καταφύγιο στα ορεινά. Κι έχτισαν τη σημερινή Αλευρού. Μεγάλη ήταν η προσφορά του χωριού στον Αγώνα του ‘21.




Παλιά λειτουργούσαν πολλοί υδρόμυλοι και καθένας με το νερό του προηγούμενου. Ο κυριότερος ανήκε σε μια παλαιοχωρίτισσα, που ήταν πάντα πατόκορφα αλευρωμένη. Οι πελάτες και οι κάτοικοι τη γνώριζαν και την προσφωνούσαν ως "αλευρού". Από το πολύ της επανάληψης η μυλωνού μετονομάστηκε σε αλευρού και μαζί της, με τον καιρό, έγινε και η Παλαιοχώρα Αλευρού. Λιγοστοί οι κάτοικοι του χωριού σήμερα, νότα μελαγχολίας για τη σταδιακή ερήμωσή του, ασχολούνται αποκλειστικά σχεδόν με την καλλιέργεια της ελιάς. Στις γειτονιές της, στα λιγοστά μαγαζάκια θα βρεις ανθρώπους απλούς και καλοσυνάτους, πρόθυμους να σε φιλοξενήσουν.




Ευχάριστη έκπληξη θα είναι για τον επισκέπτη η επίσκεψη στα μαγαζάκι του μπαρμπα - Γιάννη του Παπασταφίδα, ένας γνήσιος λαϊκός καλλιτέχνης που τα ξυλόγλυπτά του αποδεικνύουν τη εξαίρετο ταλέντο του, με θέματα παρμένα από τη φύση και την καθημερινή ζωή. Εξάλλου η Αλευρού ήταν ανέκαθεν ως το χωριό των καλλιτεχνών και των γλεντζέδων. Οι οργανοπαίχτες της ήταν και πολλοί και ακουστοί και ανανεώνονται από γενιά σε γενιά (κορυφαίος της εποχής του ο Κέκος με το κλαρίνο του). Στον καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου, στα όμορφα ξωκκλήσια της Αγίας Αννας, του Αη - Θανάση, των Ταξιαρχών, της Παναΐτσας, στο Σταυρούλη, θα βρεις απάγκειο από τη βουή και το άγχος της καθημερινότητας. Ηρεμα κυλάει η ζωή στη μικρή Αλευρού, ήρεμα και απλά. Οι εδώ κατοικούντες αλλά και όσοι μένουν στις πόλεις ή στο εξωτερικό δείχνουν εμπράκτως την αγάπη τους για το χωριό τους, το επισκέπτονται και το τιμούν. Στο σύνολό τους σχεδόν τα ανωτέρω δημοσιεύτηκαν από τον κ. Πατσατζή Γεώργιο (στα "ΓΕΩΡΓΙΤΣΙΑΝΙΚΑ ΝΕΑ" - ΜΑΪΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2001)."



Πηγή: gtp.gr.



Αναφορά στην Αλευρού, της ιστοσελίδας Καστορείου: 


Από την ιστοσελίδα:



Αλευρού (η) Δήμου Σπάρτης Τοπική Κοινότητα 
Αλευρούς. Λακωνία – Πελοπόννησος



Αλευρού (η) Τοπική Κοινότητα Αλευρούς Δήμου Σπάρτης βρίσκεται στην Πελοπόννησο στον τέως Νομό Λακωνίας με 87 μόνιμους κάτοικους (απογραφή πληθυσμού 2011) [...]



Συνεχίστε την ανάγνωση στην πηγή:



Σχόλια